Schrijfwedstrijden

Anaïds deelnames en uitslagen

Anaïd: Voor mij belangrijk: schrijfwedstrijden. Ik meet daar mijzelf, met name. Verbeter ik mij ten opzichte van de vorige keer, wat heeft de jury over mijn verhaal te zeggen? Het liefst doe ik mee aan wedstrijden waarbij jurycommentaar wordt gegeven. Ik vind het afschuwelijk om niet te weten waar in de rangorde ik ben beland.

Om het Geluk niet te tarten, geef ik hier alleen een overzicht van de wedstrijden waar ik aan heb deelgenomen en waarvan de uitslag bekendgemaakt is.

 

December 2023
Edge Zero, de beste verhalen van 2022: Django Mathijsen en ik eindigden als derde met “Koppoters woorden”.  

November 2023:
Silver Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “Tadpole Man’s Words”, samen geschreven met Django Mathijsen.

November 2023:
Waterloper 2023. Helaas een k*tjaar wat schrijven betreft (en andere dingen). Met veel hangen en wurgen hebben we (Django Mathijsen en ik) welgeteld één verhaal samen weten in te sturen. We eindigden op de tiende plaats met het verhaal “Tunnelvisie”. 

November 2022:
Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “With spit, bungees and sticky tape”, samen geschreven met Django Mathijsen.

November 2022:
Waterloper 2022. Tot mijn enorme verrassing behaalde ik de eerste plaats met het komische-doch-realistische verhaal “Voor geen gat te vangen”,  Ik stuurde vijf verhalen in, waarvan drie gezamenlijk met Django Mathijsen geschreven. 

September 2022:
Silver Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “The Terminal Terminal”, samen geschreven met Django Mathijsen.

Mei 2022:
Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “More Than My Invention”, samen geschreven met Django Mathijsen, én een Silver Honorable Mention voor “Yinthe’s Fear”.

December 2021
Edge Zero, de beste verhalen van 2020: Django Mathijsen en ik eindigden als derde met “Niet Hitler”.

November 2021:
Waterloper 2021. De eerste plaats met het geweldig leuke verhaal “De terminale terminal”, samen geschreven met Django Mathijsen. We stuurden vijf verhalen in, waarvan drie gezamenlijk. Alle vijf de verhalen eindigden in de top tien en da’s best het vermelden waard 🙂

Juni 2021:
Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “Anything for Beatis”, samen geschreven met Django Mathijsen.

April 2021:
Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “In grandma’s way”, een vertaling van “Oma in de wielen gereden” dat ook de laatste Trek Sagae had gewonnen.

December 2020
Edge Zero, de beste verhalen van 2019: ik werd niks, maar sta wel in de bundel met ‘Op zoek naar de poort”, geschreven met Django Mathijsen

November 2020
Waterloper 2020, een jaarlijkse schrijfwedstrijd, tweede editie. Ik deed mee met twee verhalen, samen met Django Mathijsen geschreven. De verhalen eindigden op de achtste en zeventiende plaats.

Oktober 2020
Averbode Verhalenprijs: Django en ik stuurden twee verhalen in. ‘Jet en de ruimtepiraten’ en ‘De intergalactische spreekbeurt’. Beide verhalen werden geselecteerd om als Vlaams Filmpje uitgebracht te worden in het schooljaar 2021-22. Met ‘De intergalactische spreekbeurt’ werden we tevens derde.

December 2019:
Edge Zero, de beste verhalen van 2018: ik werd tweede met “De Heeren van ’s Gravesande”.

November 2019:
Waterloper 2019, een jaarlijkse schrijfwedstrijd, eerste editie. Ik deed mee met twee verhalen, waarvan een samen met Django Mathijsen geschreven. Ons verhaal (“Op zoek naar de poort”) werd tweede.

Oktober 2019:
Averbode Verhalenprijs (voorheen John Flandersprijs). Helaas, deze keer geen publicatie gewonnen

Mei 2019:
Huiveringen 2018. De eerste plaats, maar niet gewonnen. Hoewel drie van de vier juryleden het door Django Mathijsen en mij geschreven “De opschoner” als best waardeerden en het vierde jurylid zich daarbij aansloot, vond de organisator dat zij niet op reglementaire wijze tot de uitslag waren gekomen, waarop deze de jury diskwalificeerde. Persoonlijk vind ik dat wij Huiveringen hebben gewonnen. Prijs of geen prijs.

April 2019:
Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “De vrouw van een halve eeuw”, maar dan op zijn Engels: “The Semicentennial Woman“. Mocht de link naar de uitslaglijst niet functioneren, klik dan hier voor de uitslaglijst, die ik naar .pdf heb omgezet.

December 2018:
Edge Zero, de beste verhalen van 2017: ik werd zevende met “De vrouw van een halve eeuw”.

December 2018:
Honerable Mention bij Writers of the Future voor het verhaal “Behaakst”, maar dan op zijn Engels: “Becrocheted”. Mocht de link naar de uitslaglijst niet functioneren, klik dan hier voor de uitslaglijst, die ik naar .pdf heb omgezet.

November 2018
Averbode Verhalenprijs: ‘Gezonken drijfdingen en glimmende schijfjes'”, geschreven door Django en mij, werd geselecteerd om als Vlaams Filmpje uitgebracht te worden in het schooljaar 2019-20.

Juli 2018:
Honerable Mention bij Writers of the Future voor het in co-auteurschap met Django Mathijsen geschreven verhaal “De derde beproeving”, maar dan op zijn Engels: “The Third Tribulation”. Mocht de link naar de uitslaglijst niet functioneren, klik dan hier voor de uitslaglijst, die ik naar .pdf heb omgezet.

Mei 2018:
Trek Sagae 2017. De laatste editie van deze geweldige poulewedstrijd, georganiseerd door The Flying Dutch en Dirk Bontes. Ik deed mee met zeven verhalen, waarvan één samen met Django Mathijsen geschreven. Drie van mijn verhalen belandden in de eindronde, die slechts zes verhalen telde. “Oma in de wielen gereden” werd eerste.

December 2017:
Edge Zero, de beste verhalen van 2016: ik werd derde én vierde. Derde met “Verstilde liefde”, geschreven met Django Mathijsen en vierde met “Een schuur vol vermogen”.

November 2017:
STT-toekomstbeelden. De Stichting Toekomstbeeld der Techniek organiseerde een schrijfwedstrijd met als thema ‘Wie wij worden, toekomstbeelden van mensen in 2050’. Ik deed mee met één verhaal, in co-auteurschap geschreven met Django. Het verhaal “Sanders arbeidersvervangingsrobot” is gepubliceerd in het boekje “Aspirine op je brood”. Verder geen prijs.

Oktober 2017:
Averbode Verhalenprijs (voorheen John Flandersprijs). Helaas, deze keer geen publicatie gewonnen

Oktober 2017:
Finalist bij Writers of the Future voor het in co-auteurschap met Django Mathijsen geschreven verhaal “Verstilde liefde”, maar dan op zijn Engels: “Suspended Love”. Mocht de link naar de uitslaglijst niet functioneren, klik dan hier voor de uitslaglijst, die ik naar .pdf heb omgezet.

Juli 2017:
Trek Sagae 2016. Een doorlopende poulewedstrijd, georganiseerd door The Flying Dutch en Dirk Bontes. Ik deed mee met zeven verhalen, waarvan drie samen met Django Mathijsen geschreven. Ons verhaal (“Het was maar een wassen neus”) werd tweede, nipt achter Django’s winnaar.

December 2016:
John Flandersprijs-Averbode. “De windjammer en de poekoetoe” en “Zonnebril op een bewolkte dag”, geschreven door Django en mij, werden geselecteerd om als Vlaams Filmpje uitgebracht te worden in het schooljaar 2017-18.

Juli 2016:
Edge Zero, een nieuw initiatief waarbij de meest ‘edgy’ verhalen van het jaar ervoor worden geselecteerd. Ik drong door tot de longlist met twee verhalen.

Juli 2016:
Trek Sagae 2015. Een doorlopende poulewedstrijd, georganiseerd door The Flying Dutch en Dirk Bontes. Ik deed mee met zeven verhalen, waarvan eentje samen met Django Mathijsen geschreven. Dát verhaal (“Martel indien nodig”) werd tweede, nipt achter Django’s winnaar. Mijn andere verhalen eindigden op de zevende, achtste, zestiende, drieëntwintigste en vierentwintigste plaats. Ik was de enige met vijf verhalen in de eindronde.

Juli 2016:
Een eervolle vermelding bij Writers of the Future voor mijn verhaal “Gebeurtenissen op d’Artagnan Dag”, maar dan op zijn Engels. Mocht de link naar de uitslaglijst niet functioneren, klik dan hier voor de uitslaglijst, die ik naar .pdf heb omgezet. Met dank aan Dirk Bontes en Django Mathijsen voor het vertalen.

April 2016:
Top acht notering in de Luitingh-Sijthoff korte-verhalenwedstrijd, rondom het Elfia-thema ‘Time & Space’. Samen met Django schreef ik voor deze wedstrijd “Verstilde liefde”. Ik heb de uitslagpagina omgezet in een .pdf. Klik hier. Omdat de nummers 8 t/m 4 op alfabetische volgorde werden opgenoemd, ga ik er blind vanuit dat wij vierde werden Lachen

December 2015:
Een eervolle vermelding bij Writers of the Future voor mijn verhaal “Herindeling”, maar dan op zijn Engels. Mocht de link naar de uitslaglijst niet functioneren, klik dan hier voor de uitslaglijst, die ik naar .pdf heb omgezet. Met dank aan Dirk Bontes en Django Mathijsen voor het vertalen.

December 2015:
John Flandersprijs-Averbode. “Ik, opa”, geschreven door Django en mij, werd geselecteerd om als Vlaams Filmpje uitgebracht te worden in het schooljaar 2016-17.

September 2015:
Burny Bos. Schrijf een filmscript voor een animatiefilm. Samen met René Hazebroek ingezonden. Niet genomineerd, maar het boek komt er sowieso.

December 2014:
John Flandersprijs-Averbode. “De spokenjaagster”, geschreven door Django en mij, won een eervolle vermelding en werd geselecteerd om als Vlaams Filmpje uitgebracht te worden in het schooljaar 2015-16.

Oktober 2014:
Fantasy Strijd Brugge
Tweejaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door de stad Brugge. Met een woordenlimiet van 1500 een echte uitdaging. Ik werd, van de 277 deelnemers, 16e met “Germanticus”. Het verhaal is verschenen in Fantastisch Strijdtoneel IV.

September 2014:
Burny Bos. Schrijf een filmscript voor een jeugdfilm. Wat was dat leuk! Ik ben niet genomineerd, maar heb er wel een gaaf idee voor kinderboek aan overgehouden.

September 2014:
Key Colours – Illustrator’s Award Hasselt. Voor het eerst deed ik mee aan een prentenboekenwedstrijd. Heb er met veel plezier aan gewerkt en werd niet genomineerd. Wel veel van geleerd en mijn Tasjesboek gaat er ooit komen.

Juli 2014:
Trek Sagae 2013. Een doorlopende poulewedstrijd, georganiseerd door The Flying Dutch en Dirk Bontes. Ik deed mee met vijf verhalen en werd zevende met het verhaal “Toekomstig herstelbeleid”. Het verhaal wordt gepubliceerd in het blad The Flying Dutch.
Drie van mijn verhalen werden door Dirk Bontes, met zijn zegen, op mijn verzoek gediskwalificeerd. Deze verhalen bleven steken in de poules en ik wilde ze graag opnemen in mijn bundel “Wraak op het spoor”, die in april 2014 verscheen bij Zilverspoor.

Januari 2014:
John Flandersprijs-Averbode. Yes! Twee verhalen van Django en mij, “Het invulnet” en “Mijn beschermtrol” werden geselecteerd om als Vlaams Filmpje uitgebracht te worden in het schooljaar 2014-15.

Oktober 2013:
STT-toekomstverkenning voeding & geneesmiddelen. De Stichting Toekomstbeeld der Techniek organiseerde een schrijfwedstrijd met als thema ‘voeding en geneesmiddelen in de toekomst’. Ik deed mee met één verhaal ‘Alles in balans’ en won een eervolle vermelding. Het verhaal is gepubliceerd in het boekje ‘Aspirine op je brood’.

Juni 2013:
Writers of the Future. Een Eervolle Vermelding voor een verhaal dat ik samen met Django schreef. De Nederlandse vertaling “Visserslatijn” is verschenen in Ganymedes 13 én hier te koop als e-boek.

Mei 2013:
Trek Sagae 2012. Dit jaar deden er gelukkig veel meer verhalen mee, ikzelf met vier verhalen, waarvan twee samen met Django geschreven. Mijn hoogst eindigende verhaal “Uitgeprocedeerde dierenliefde” werd vierde. Dat was nou grappig genoeg het enige verhaal dat ik niet als echte SF zou bestempelen. De andere verhalen kwamen niet door de eerste ronde.

November 2012:
Fantasy Strijd Brugge. Tweejaarlijkse schrijfwedstrijd voor heel korte verhalen: tot 1500 woorden. Ik deed mee met “Konkelaar des konings” en werd 35e. Alex de Jong zette het op zijn persoonlijke negende plek en zo belandde het verhaal toch in de verzamelbundel “Fantastisch strijdtoneel III” die na de prijsuitreiking werd uitgereikt.

Juni 2012:
Trek Sagae 2011. Een doorlopende poulewedstrijd, georganiseerd door The Flying Dutch en Dirk Bontes. Ik werd derde met het verhaal “De vloek van Just”. Het verhaal is gepubliceerd in het blad The Flying Dutch.

Maart 2012:
De Unleash Award. Jaarlijks terugkerend festijn met het BOF Boekengala als hoogtepunt. Na mijn wedstrijdwinst in 2010 hoopte ik op een hoge notering. Ik deed mee met twee verhalen. “Doodgezwegen” eindigde 15e van de 75. “Bannelingen op Troop” werd 4e. Ik ben wel de derde beste schrijver van de UA Tong uitsteken. Want Django Mathijsen werd derde, Thomas Olde Heuvelt tweede en Django vervolgens eerste Lachen

Februari 2012:
De Paul Harland Prijs. Voor de tweede keer dat ik meedeed aan deze wedstrijd. De vorige keer (2008) eindigde ik roemloos op plaats 44. Deze keer kwam mijn verhaal “De ketel van Leeghwater” niet door de voorselectie en werd gedeeld 32e. Mijn andere verhaal “Behaakst” deed het beduidend beter: vijfde plaats. Van de 111.
Edit 9 maart 2012: Na de prijsuitreiking is gebleken dat een artikel in het reglement niet is meegenomen bij de tot standkoming van de rangorde. Reglementair zou het laagst gegeven punt niet opgeteld worden bij de andere punten, maar op de eindlijst bleken alle punten te zijn opgeteld. Bij de PHP heeft men beslist dat het betreffende artikel niet mee had moeten tellen, maar ik heb daar moeite mee.
Dit houdt in dat ik geen vijfde werd, maar achtste. Blijft een mooi plekje Stoer.

Januari 2012:
Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy in samenwerking met WB Fantasy “Brom.”
Ik won in de categorie fantasy met “IJzer uit steen”. Het verhaal verschijnt in PF 26.

Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy in samenwerking met WB Fantasy “Brom.”
Ik won in de categorie sciencefiction met “Gebeurtenissen op d’Artagnandag”. Het verhaal verschijnt in PF 26.

Januari 2012:
De Nieuwegeinse Literatuur Prijs, kortweg NLP. Ik ontving de eerste aanmoedigingsprijs voor mijn verhaal “Bevrijding”. Dat kwam neer op de derde plaats in de rangorde.

November 2011:
Themawedstrijd 13 van Pure Fantasy viel wat ongelukkig voor me uit. Ik bleek mee te doen met twee verhalen die Cocky van Dijk voor me had gelezen en zij jureerde die wedstrijd onverwacht. Helaas, pindakaas: ik heb mijn verhalen teruggetrokken.

Oktober 2011:
Fantasy Strijd Brugge
Met een woordenlimiet van 1500 een echte uitdaging. Ik werd, van de 277 deelnemers, 6e met “Naar behoefte”. Het verhaal is verschenen in Fantastisch Strijdtoneel II.

Augustus 2011:
Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy “De dood.”
Ik won in de categorie fantasy met “Dood Inc”. Het verhaal verscheen in PF 25.

Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy “De dood.”
Ik won in de categorie sciencefiction met “Gekken grijzen”. Het verhaal verscheen in PF 25.

Mei 2011:
Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy “Een verhaal bij een plaatje.”
Ik won in de categorie fantasy met “De doublettes”. Het verhaal verscheen in PF 24.

Maart 2011:
Agatha Christie schrijfwedstrijd
Schrijf een echte ‘who dunnit’ en verklaar waar en hoe Agatha Christie de elf dagen dat ze verdween, doorbracht en win een contract bij Luitingh-Sijthoff. De top elf werd bekend gemaakt en hier heb ik voor moeten slikken; ik zat er niet bij. Ik werd dus twaalfde. Het verhaal Kamer 253 is als e-boek verschenen.

Januari 2011:
Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy “Oververhit”
Mijn verhaal “Lekkend vuur” werd nipt tweede, met 0,1 punt achter het winnende verhaal.
Het verhaal verscheen in PF 24.

Kinderkookcafé
Schrijf de eerste 2500 woorden van een kinderboek van ca. 9000 met als onderwerp een kinderkookcafé. Leuke wedstrijd, georganiseerd door uitgeverij Ploegsma. Samen met Django geplot, erg veel lol in gehad. Helaas werd de uitslag via de website bekendgemaakt en liet Ploegsma niets aan de niet-prijswinnende deelnemers weten. We werden dus vierde. Omdat we ons idee echt heel erg leuk vonden, schreven we er een boek van: “Het Jeugdtheater“.

November 2010:
Piet Paaltjes
Mijn verhaal eindigde nergens. Er waren ruim 240 inzendingen (dat is wel een raar getal) en 20 genomineerden. Ik ga er vanuit dat ik 21e werd ;-).

Maart 2010:
Troepiaal, Boekids
Uit de 182 inzendingen werden er 30 genomineerd, waaronder mijn verhaal. Het eindigde uiteindelijk als zesde. Daar ga ik tenminste van uit, de plaatsnummers 6 t/m 30 werden niet bekend gemaakt.

Januari 2010:
Unleash Award 2010
1e plaats metWraak op het spoor
1000 euro prijzengeld en opeens het ‘Ik kan schrijven!’ moment.  Het verhaal verscheen in PF 19.

Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy “Bloed”.
Ik won in horror met “Bloed arremoede“. Het verhaal verscheen in PF 19.

December 2009:
Espressofictiewedstrijd Op Ruwe Planken
Schrijf een verhaal in zestig woorden.
Uit de 320 inzendingen werden er dertien genomineerd, waaronder mijn verhaal(tje). Samen met Kasper Kombrink mijn eerste prijs gaan ophalen. Die ik niet gewonnen bleek te hebben. In plaats daarvan werd ik vast tweede. Het verhaal werd opgenomen in Op Ruwe Planken 9.1 en is het begin van “Begeesterd”.

Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy “Vijf”
Ik won in sciencefiction met “Flanel”. Het verhaal verscheen in PF 17.

Juni 2009
Themaverhalenwedstrijd Pure Fantasy “Reizen”
Ik won in sciencefiction met “Ferk gaat op reis”. Het verhaal verscheen in PF 15.

Maart 2009:
Unleash Award
15e plaats in de SF/Fantasy. Het verhaal “Val van verschijning” is zo ongeveer het meest omstreden verhaal dat ik ooit schreef. Het publiek was lovend op het PF-forum, maar de jury zag het niet. “Aardig raceverhaal.”

December 2008:
Paul Harland Prijs
44e plaats. Niet eens door de voorselectie gekomen. Aan het jurycommentaar kon ik niet afleiden waarom niet. Het verhaal “Brieven aan Mark” is in herschreven vorm, getiteld “Tot later” gepubliceerd in PF 18.

Augustus 2008:
Win een contract bij uitgeverij Contact
Helaas, werd niets. Ik eindigde nergens en werd ook niet uitgeloot voor het boekje “Het geheim van de schrijver” van Renate Dorrestein. Niet dat dat erg was; ik had het boekje al.

April 2008:
Unleash Award
15e plaats in de SF/Fantasy. Het verhaal “Een moordverhaal” was echt slecht. Ik snap niet dat ik het heb durven insturen. Zo ongeveer luidde ook het jurycommentaar.