Anaïd Haen

Vragen aan de auteur

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit mijn grote duim, denk ik. Inspiratie bestaat niet. Wat wel bestaat is dóórdenken. En wat ook bestaat is vérder doordenken. En als je dat hebt gedaan moet je nóg verder doordenken, net zolang tot je iets hebt verzonnen waarvan je weet: dat heeft nog nooit iemand op deze manier bedacht. En dan zoek je op of dat echt zo is, want het is best lullig als een ander er al eerder op was gekomen.

 

Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Dat weet ik niet precies. Ik heb altijd geschreven, in mijn hoofd. En verhaaltjes verteld, dingen die niet waar waren, die ik had verzonnen. Altijd al gedaan. Ik schreef graag verslagen en opstellen. En later, toen ik kinderen kreeg, verzon ik verhaaltjes voor hen. Een van die verhaaltjes werd steeds langer en langer. Het ging over Dirkje Dapper, die eigenlijk Tim Dirksen heette. Tim ontdekte een gat in de muur van zijn kamer en toen hij daar doorheen kroop, kwam hij in Spouw. Ik schreef het op en maakte er tekeningen bij en stuurde het op naar een uitgeverij.

 

Is alles wat je hebt geschreven uitgegeven?

Nee. Dirkje Dapper al niet, om te beginnen. Volkomen terecht, hoor. Met wat ik nu weet denk ik: leuk, dat zelfvertrouwen, maar een beetje terughoudendheid had me ook gesierd. Ik leer heel erg veel van de verhalen die nooit gepubliceerd worden: hoe het niet moet, onder andere. Maar ook: hoe je de goede dingen eruit kunt halen en daar een nieuw verhaal mee kunt maken.

 

Waar schrijf je?

Overal en altijd en met alles. Hoewel de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat ik ook wel eens erg druk ben met de echte mensen en dingen in mijn leven. En dan wijkt het schrijven een poosje.

 

Zijn de dingen die je schrijft echt gebeurd?

Ja. Alles. Ergens. Ooit. Of het gaat nog gebeuren. Niet alles is mijzelf overkomen, natuurlijk. Dan had ik een heel spannend leven. Ik gebruik mijn eigen ervaringen wel in het schrijven, want ik maak best veel mee.

 

Wat is het beste boek of het beste verhaal dat je schreef?

Mijn beste verhaal is altijd het verhaal waar ik nu aan werk. Ik kan pas achteraf zeggen of het ook echt beter is geworden dan de verhalen die ik ervoor heb geschreven, maar als ik me tijdens het schrijven afvraag of het wel goed genoeg is, word ik onzeker. Daarom is het beste verhaal het verhaal waar ik nu aan werk.

 

Wat schrijf je het liefst?

Sciencefiction. Omdat dat vóórbij nog verder doordenken gaat.

 

Is Anaïd je echte naam?

Ja. Anaïd is net zo goed mijn echte naam als de naam die mijn ouders me hebben gegeven. Alleen heb ik mezelf als auteur Anaïd genoemd.

 

Hoe noemden je vader en moeder je dan?

Draai Anaïd maar om.

 

Ben je verliefd op Django?

Ja.